בתים מספרים

בתים אילמים וסיפורים נעלמים: בסיורים נפתח פה לבתים הישנים ונקים לתחייה את סיפוריהם המיוחדים  ברחובות העיר של היום.
 

"יפו יפת ימים" (ש"י עגנון)
יפו העתיקה


לפי האגדה, יפו מערי הנמל העתיקות בעולם, נוסדה על ידי יפת בנו של נוח עוד לפני המבול. באגדותיה ובסיפוריה ההיסטוריים של העיר משתקפים  קורות הארץ, מהתקופה הכנענית ועד ימינו.
כיצד ניצלה אנדרומדה ממלתעות המפלצת? מה לסיפורי "עלי בבא" וליפו? מדוע ירדה מטפחת מהשמים במקום ארוחת צהריים?
כיצד הפכה חומה לטיילת? מה הקשר בין תפוז לפיצוץ ארמון הממשל? היכן כמעט נהרג נפוליאון וכמעט השתנתה ההיסטוריה? מה זה חמאם ומיהם החטא ועונשו שהיו בו? מה היה "השטח הגדול"? מה לעוגן ולמבצע צבאי? ...
 
ניתן לשלב בסיור אחד מהאתרים הבאים (בתשלום):
מוזיאון אילנה גור, מוזיאון לעתיקות יפו, או במרכז המבקרים של יפו העתיקה 'תמונות יפואיות'.
ניתן לשלב סיור קולינרי בשוק הפשפשים אוו טעימות בודדות
ניתן לשלב תיירות קהילתית מפגש בבית מארח עם תשובי יפו (בתשלום).

שוק המציאות
מסע אל העבר וההוה בשוק הפשפשים וסביבתו


בשוק הצבעוני (ובסביבתו) שעבר מהפך בשנים האחרונות והפך מוקד בילוי תוסס משובץ בגלריות וחנויות מעוצבות, נגלה מה היה הרחוב שהיה מושבת בשבת, מה לשוק ולמנזר, והיכן עשה ארתור רופין מנגל. נראה מה עלה בגורלו של הבית הראשון מחוץ לחומות יפו, ומהו המקום בו מוכרים את פלשתינה. אם נצליח נצפה מלמעלה על הנוף באזור ונראה את אחד המבנים המשומרים היפים ביותר ביפו המשמר משהו מימי הזוהר של העיר היפה הזאת.

 

שלושה בתים וגעגוע
בתים נוסטלגיים ביפו


בסיור נגלה מבפנים שלושה בתים עם סיפור היסטורי או אישי מעניין ביפו.
האחד הוא הבית והגן המרהיב הצופה אל הים של 'הזקן' - יצחק שדה, מייסד הפלמ"ח. נבקר בבית בו בילה עם אשתו השלישית את שנותיהם האחרונות. השני הוא בית הפסיפסים בו נגלה אמן ייחודי המנציח בדיוקנאות את מנהיגי הציונות והמדינה ואת גיבורי התרבות של הארץ הזו בליווי סיפורו האישי המשעשע. השלישי הוא מבנה מפואר ובו אולם תיאטרון שפעם היה מוקד הזוהר של שדרות ירושלים.


הביקור בבית 'הזקן' איננו מתקיים בחורף, ומוגבל ל-22 מבקרים במידה ורוצים לבקר גם בחדר המוקדש לו בבית.
לכתבה בערוץ ה-youtube על
בית הפסיפסים.
אפשר לשלב גם ביקור בבית מגורים ערבי משומר בו מוצג אוסף פריטי ארץ-ישראל ובו נשמע מפי האספן הסברים מרתקים על פרטי האוסף הנוסטלגי.

 
מסתורי אבו כביר
בית באר, פרדס וכנסיה 

סיור קסום לריאות הירוקות של דרום תל-אביב - יפו משני צידי הדרך ההיסטורית לירושלים. במידה ויתאפשר נבקר בבית באר ייחודי, נראה את הסביל המשומר ונסםר עלאיצירותיו של יגאל תומרקין סביבו ועל סיפור חייו הייחודי בין גרמניה לארץ-ישראל, ובין היהדות לנצרות. נסייר בפארק החורשות, בין שרידי הבריכות והבארות שהיו חלק מנוף הפרדסים באזור. נספר על כנסיית פטרוס הקדוש, שנבנתה בסוף המאה ה-19 ונגלה כיצד קשור ראש כרוב לסיפורה וגם פרשיות סודיות מראשית המדינה. נספר גם על המעברה הנעלמת שהיתה במקום ואף נכנסנה לספרות העברית, ונספר על הביל"ויים שהגיעו לאזור בימי העלייה הראשונה..
הביקור בכנסייה הוא בשעות מוגבלות.
ניתן לתאם מפגש עם תושבת השכונה ולשמוע את זכרונותיה מהמעברה


קסם בתי-העץ
המושבה האמריקאית גרמנית ביפו


בספטמבר 1866 עגנה ספינת מפרש אמריקאית מול יפו ועליה אמריקאים מ'כנסיית המשיח'. על גבעה בשולי יפו הקימו בתי עץ לפי חזונו הציוני של מנהיגם ג'ורג' אדאמס. אדאמס לא בחל בטיפה המרה, והוביל את המושבה אל כישלונה. במקומם התיישבו  גרמנים טמפלרים  והפריחו את המושבה במשך עשרות שנים.
במושבה פרחו עסקי התיירות: במלון ירושלים, יסופר על שמות השבטים והנביאים שהחליפו את מספרי חדרים, במלון דו פארק ובגן המרהיב של הברון, יסופר על קורות הברון ועל המוזיאון הארכאולוגי שלו, שמוצגיו הוחזרו לארץ מסקנדינביה.
במידה ויתאפשר נצפה בהפתעה היסטורית במרכז המושבה, ונבקר בכנסיית עמנואל הקסומה ונפגש עם אנשים מיוחדים.

ניתן לשלב הדגמת נגינה בעוגב בכנסיית עמנואל והסבר על הכנסייה והעוגב (בתשלום)

 

צדק ושלום בתל אביב
נווה צדק ונווה שלום


סיור להכרת "הסבא והסבתא" של תל אביב: נווה צדק ונווה שלום. סיפורי בתים ומייסדים בשכונות היהודיות הראשונות מחוץ לחומות יפו אשר קמו בסוף המאה התשע עשרה. נפגוש את האדון רוקח, האדון שלוש ורבי זרח ברנט וכן את צ'אצ'קס (עגנון), ברנר והעלמה בארון. נתאר את הידרדרות השכונות והתחדשותן ואת תהליך השימור שעבר על האזור.


ניתן לשלב ביקור בבית רוקח ו/או במוזיאון נחום גוטמן לאמנות (בתשלום)
לקבוצות קטנות ניתן לשלב טעימה מאמנות האר-נובו בבית משפחת מי-דן בנווה צדק (בתשלום)

 

"שמים בית ואומרים 'עיר'" (י. שבתאי)
סיפורה של אחוזת בית


סיפורים קטנים על אנשים גדולים, בעיר שהופכת לנגד עינינו ממדינת תל-אביב ל'עיר עולם'. השען וייס שעולה לארץ עם אשתו וילדיו, ובו בערב משאיר את משפחתו בארץ החדשה-ישנה ורץ כמו שעון - לישיבה, בה יציע להקים עיר עברית על החולות. ויכוח על פינות רחוב: האחת עגולה והאחת ישרה...  הווי החיים בעיר העברית הראשונה כפי שמשתקף בעיניו של המיתולוג שלה - הצייר והסופר נחום גוטמן, בה כל דבר היה  ראשון... פנס, קיוסק ועוד. ראש העירייה מאיר דיזנגוף שהפך לאור חזונו את העיר הקטנה ואנשים בה מעט למרכז תרבותי וכלכלי, בה גם נולדה המדינה.

ניתן לשלב ביקור בגלריות ב
מגדל שלום (ללא תשלום) ובבית העצמאות (בתשלום).

 

תל-אביב - עיר גלויה
תל-אביב הקטנה


לאחר שנת המאה לעיר העברית הראשונה הגיעה העת לגלות את הסיפורים הלא מוכרים של העיר. בסיור העובר באחוזת בית וסביבותיה נחשוף מייסדים של אחוזת בית שנעלמו עקבותיהם, ומייסדים שלא נחשבים כאלה  ולכן לא נחקק שמם על אנדרטת המייסדים. נשאל מי באמת היה "האזרח הטבעי הראשון של תל-אביב"? והאם הגרלת המגרשים היא זו המופיעה בתצלום המפורסם? נגלה אתרים נוספים בגלעין ההיסטורי של תל-אביב שסיפורם נחשף ביובל המאה לצד צילומים היסטוריים חדשים שלא נראו עד עתה...


ניתן לשלב ביקור בגלריות במגדל שלום (ללא תשלום) ובבית העצמאות (בתשלום).
 

"האם כל זה יחרב? לא! אי אפשר" (מ' מאירוביץ')
עיר במלחמה: תל-אביב במלחמת העולם הראשונה


במלאת מאה שנה לפרוץ מלחמת העולם הראשונה נסייר ביפו ובתל-אביב ונשחזר את האירועים שהתרחשו בהן בימי המלחמה הגדולה ואחריה. זו היתה המלחמה אשר הטביעה את החותמה הטראומטי על השכונה הקטנה והשלווה בגירוש בפסח תרע"ז (1917) ולאחריה החל השלטון הבריטי בארץ-ישראל.
נעקוב במרחב העירוני אחרי קורות האנשים והבתים באמצעות זכרונות בני התקופה, תצלומים, ציורים וקטעי ספרות שונים.

 
החיים היפים בתל-אביב הקטנה
סיור מבית הקפה אל הפיק-אפ בר, מהפנסיון אל מלון הבוטיק

מי היו התיירים שבאו לתל-אביב ומי היו יושבי בתי הקפה? איפה פגשו גברברים צעירות תל-אביביות ומה הם כתבו עליהן? מה היה קפה הסרסורים בעיר ומה הם היו באמת? מה נאסר לעשות בבית האוכל הראשון בעיר? כיצד אכלה מלכת חבש אספרגוס במלון הפאר של תל-אביב? אחרי מי חיזר המלך עבדאללה ובאיזה מלון? מה למעליה ולבית קפה?
מסע של מאה שנים אל הלב הפועם של העיר בעקבות מוקדי התיירות והבליינות מאז ימי הפנס הראשון בעיר העברית הראשונה.

 

מדינת תל-אביב!? מסע מעיר עברית למדינה עברית
בעקבות שביל העצמאות בתל-אביב הקטנה

שביל העצמאות החדש שנחנך ביום העצמאות השבעים של מדינת ישראל, מחבר בין 10 אתרי מורשת ברחובות הראשונים של תל-אביב ומסתיים בבית העצמאות. כמו בבוסטון ובערים אחרות בעולם,
נצא להכיר את הקשר בין "מדינת תל-אביב" למדינה שנולדה בה: נ
ספר על החזון של מייסדי העיר העברית הראשונה לצד סיפורים ואנקדוטות משעשעות עליהם.

נגלה מה הקשר בין אחוזת בית לבין חוזה מדינת היהודים? מדוע יש בסמל עיריית תל-אביב שבעה כוכבים? מאיזה מוסד חינוכי יצא מייסד ארגון בטחוני, ראש ממשלה וחלוץ תעופה?

ננקנח באווירת ימי הכרזת המדינה עם  סיפורים מאחורי הקלעים על הכרזת העצמאות.


ניתן לשלב ביקור במרכז המבקרים החדש של בנק ישראל (ללא תשלום).
 

הבולבאר של תל-אביב
שדרות רוטשילד

 
סיפורו של אחד הרחובות היפים ביותר בתל-אביב המתחדש מזה מספר שנים – שדרות רוטשילד. אלתרמן כבר הילל את ההומור היהודי - השדרות על שם היהודי העשיר היו ל"מקום וועד לאנשים, שהפרוטה אינה מצויה בכיסם." נסייר לאורך עמוד השידרה של העיר העברית הראשונה – ונספר על האירועים שהתרחשו לאורכה, על אנשים שהתהלכו בה. נתאר את הבתים משני צידיה ואת האדריכלות שלהם מבתי החלומות ועד לבתי הקוביות של העיר הלבנה.
הסיור יכול להיות סיור לילי בתל אביב.
ניתן שללב ביקור בגלריה ייחודית בהתאם לשעות פתיחתה ולתצוגה בה עם נוף ייחודי על תל אביב.
 

בין כרם לנחלה
השכונות נחלת בנימין וכרם התימנים


שתי שכונות כה קרובות וכה רחוקות זו מזו: על שם איזה בנימין נקראה הנחלה? למה "נשברו" לוחות הברית בשנית? על פועלים ובורגנים ברחוב, בבתי קפה ובמטבח הפועלים בעקבות ספריה של ציונה רבאו. מה ל"רכבת" ולנחלת בנימין? מה לפורד האמריקאית ולבניית בתים? מי רכבה על חמור ומצאה מלוכה? על מוכתר השכונה, ועל התימני הראשון שהתחתן עם אשכנזיה והקים גם תזמורת כלי נשיפה, ועוד על עבר, הווה ועתיד של שתי השכונות.

ניתן לשלב סיור קולינארי בשוק, שיכלול לכלול ממספר טעימות ועד ארוחה מלאה מטיילת ברחבי השוק.

 

סיפורים לשעת לילה מאוחרת
סיור לילי בתל אביב מרחוב המלך ג'ורג' אל בית הקברות ברחוב טרומפלדור

על אנשים ומקומות, מי ידוע, מי פחות, בסיור לילי אפלולי משהו בתל-אביב של פעם בין מלך לארמון.
נספר על האריה המתחבא בסימטה הפלונית, וסוד שמה, על אהובות הסתרים של המשורר הלאומי, על המלכה שנבחרה ב"אסיפת פריצות" והתקבלה על ידי ראש העיר, על פרשיית רצח אפלה מימים עברו בגן מאיר ועל "חתונה שחורה" ונסיים בסודות מן העבר, בפנתיאון המפואר.
בחלקו האחרון של הסיור נדאג לפתיחה לילית במיוחד עבורכם של בית הקברות הישן של תל-אביב, ונבקר בו לאור פנסים (בתשלום).
הסיור יכול להיות גם יום תחת שם שונה.
הסיור בבית הקברות מעבר לשעות הפתיחה מצריך תוספת תשלום המשולמת ישירות לאיש החברה קדישא .

 

הלב של העיר
שכונת 'לב תל-אביב'


סיור אל הפינות הקסומות והיפות בתל-אביב של שנות העשרים העליזות ברחובות נחמני, מונטיפיורי, מאז"ה ובלפור בשכונה שנקראה לב תל-אביב.
מה הקשר בין עיתונות לגרביים? היכן נמצאים הכי הרבה תאומים בעיר? מי היה המלך הראשון שביקר בתל-אביב? מהו 'הבית הנופל' ומה יש בו היום?
נקפוץ "קפיצה" קטנה לחו"ל בתל-אביב ונגלה היכן נפגשים לודז', סנט פטרסבורג, אמריקה, המזרח הרחוק, ואפילו איטליה בתל-אביב?

 
הבית ליד המסילה
סיור  מפארק המסילה לשדרות ירושלים לאורך תוואי מסילת הרכבת הקלה

בולבארד ג'מאל פחה, קינג ג'ורג' אווניו, רחוב מספר 1 ושדרות ירושלים הם גלגולי שמותיה של השדרה המרכזית ביפו לאורך יותר ממאה שנותיה. נסייר בליווי תצלומים היסטוריים בין עבר לעתיד לאורך השדרה המקפלת בתוכה את ההיסטוריה של יפו מאז סלילתה בשנת 1915, במהלך מלחמת העולם הראשונה. נכיר את המבנים הייחודיים של השדרה, היזמים שבנו אותם, האנשים שהתגוררו בה ומרכזי הבילוי, התרבות והשלטון שהתפתחו בה. במסגרת הסיור נבקר בבית הפרדס המשומר של משפחת מוראד ובבניין אלהמברה המשומר המחזיר אותנו אל ימי הזוהר של המקום בתק'ופת המנדט ובניצוחו של גיורא גודיק. סיור ארוך יותר יכול לכלול חלק מפארק המסילה.

פלורנטיIN
דרום תל-אביב: שכונות מרכז מסחרי ופלורנטין


סיפור על טעם וריח של שתי השכונות: האחת הפכה מרכז למטעמים ואופנה, והאחרת מחדשת את פניה והפכה אפילו לסדרת טלוויזיה.

לצד האוכלוסיה הצבעונית, בעלי מלאכה, טיח מתקלף וציורי גרפיטי על בתים מתפוררים, ומקומות הבילוי הנחשבים נספר על הדמויות הידועות של השכונה. על הרב הקרבי, על מנהיג המחתרת שנרצח בה, על 'המלאך הגואל' שעל שמו נקראו שני רחובות בשכונה ועל הנער ששמע שירה בין מרפסות בקומת הקרקע אך הגיע אל הגג.
נגלה מה קורה כשקופצים על עגלות? מה למאסאפן ומכות ב"יומנו של חתול רחוב"? וכיצד החלו ההקפות השניות של שמחת תורה.


ניתן לשלב סיור קולינרי הכולל טעימות בפלורנטין ובשוק לווינסקי (בתשלום), וביקור במוזיאון הלח"י בבית יאיר, (בתשלום). 

 

נוסטלגיה תל-אביבית "בכיכר ליד המזרקה" (א. שחר)
דיזנגוף: הכיכר והרחוב של 'העיר הלבנה'


נצא להזדנגף ברחוב שיצר פועל מיוחד בעברית
. נספר על נערות הזוהר ואנשי הרוח, על שלושה תיאטראות ובתי קפה רבים והכל ברחוב אחד.
מי הלכה בדיזנגוף ומי הלכה בריינס? איך משיגים כסא פנוי ב'כסית'? מה היה 'קפה ברזילי'? למה לבית יש סינור? מה הקשר בין סינמה למלון? מיהו 'האפרוח' שבא לעיר הגדולה? באיזו מסעדה אפילו בעליה היה אוכל המבורגרים? 

ניתן לשלב הדרכה משותפת
עם אריאלה שחר, כותבת שירי "בכיכר ליד המזרקה", המלווה בסיפורי נוסטלגיה.
ניתן לשלב ביקור מאחורי הקלעים בתאטרון 'הבימה'.

 

עוד לא אבדה התקווה
מסע בשכונת התקווה

 שכונת התקווה - אחת השכונות הוותיקות כיום בתל-אביב - יפו, שמיקומה במזרחה של העיר, (אי שם מעבר לאיילון...) אולי הביא להיעלמות סיפורה מעל דפי ההיסטוריה העירונית...
נסייר בסבך הסמטאות ובין הבתים הקטנים, ונספר על: העדות השונות שהתגוררו בה מאז שנות השלושים; סופר ישראלי צעיר שצמח בה וחזר בעבר לגור בה; המוסיקה והזמרים שצמחו ופרחו בה - הידועה שבהם בעלת קול הפעמונים עופרה חזה.
עוד נספר על המוסדות בשכונה בעבר וכיום: בתי הכנסת, הסטודיו למשחק של יורם לווינשטיין, בית דני וכמובן הסמל של השכונה וגאוותה - קבוצת הכדורגל בני יהודה תל-אביב ונגלה מה הקשר בינה לבין תרנגול.
נדון בהתפתחויות בשכונה בעשורים האחרונים: שיקום השכונות שיזמה ממשלת בגין, ומציאות החיים המורכבת בשכונה לצד הקהילות הזרות שמתגוררות בה כיום.
וכמובן לא נוותר על האטרקציה בהא הידיעה בשכונה – שוק התקווה הססגוני והמסעדות סביבו.
ניתן לשלב טעימות בשוק בתוספת תשלום.

ניתן לשלב תיירות קהילתית: מפגש בבית מארח  של תושבי השכונה (בתשלום) שיכול לכלול כיבוד.

 

בעקבות הגמל המעופף
חצי האי הירקוני בשנות השלושים


בחצי האי בו נפגשים הים והירקון, שהיה פעם נהר, התגשם בשנות השלושים החזון של תל-אביב כעיר קוסמופוליטית.
כיצד קם בשישה שבועות אצטדיון לאולימפיאדה היהודית? איך פרש הגמל כנפיים ביריד מהגדולים בעולם? ממי פחדו נגני התזמורת, מהטובות בעולם? מה חיפשו ארבעה אנשים שהלכו על החוף בעוד איש אחד צלל במים? כיצד מזח עץ הפך ל"נמל גדול"? מה צריך לדעת כדי להיות סוור? האם נפתרה תעלומת כ"ד יורדי הסירה?
בסיור נשחזר את הימים גדולים של חצי האי הירקוני המתעורר שוב לחיים.


ניתן להתחיל את הסיור בגן הבנים בו מונצחים חללי תל-אביב - יפו במלחמות ישראל, או להתחיל בכיכר אתרים.
 


סיפורי חוף וההעפלה
בין כיכר אתרים לרחוב אלנבי


חלומות גדולים על ריביירה יהודית נולדו בתקופת המנדט בחוף תל-אביב בין שפת המים לבתי הקפה. מה לגן העדן ולשפת הים? כיצד רחצו בחוף הים ומה עשו פרוצות שם? מי היה הפייטן הראשון של תל-אביב שעמד עם רגליו במים בסוף אלנבי? מדוע קיבל דיזנגוף דו"ח משטרתי? ואיפה ישב הגיס החמישי בעיר? כיצד בילו והתלבשו הבורגנים בטיילת ובחוף? מה הקשר בין גינה לבליץ על לונדון ולהעפלה לחופי הארץ?

 
 
יפה תואר
סטודנטים ליום אחד באוניברסיטת תל-אביב

 
בסיור ברחבי הקמפוס, נספר את סיפור הקמתה הייחודי של האוניברסיטה, בחזון ובנחישות של ראשי העיר. נכיר תצוגות ייחודיות, פסלים וציורי קיר של אמנים ישראלים ידועים, ומבנים בעלי אדריכלות ייחודית יצירתם של אדריכלים ידועים מהארץ ומחו"ל.
נגלה כיצד האוניברסיטה - "הממזר" של ראש העירייה לבנון הפכה לבסוף ליקירתו של בן גוריון? מה היה הבית הירוק? מה עושת תיבת נוח באוניברסיטה? היכן מתפללים במקום אחד בארץ גם קונסרבטיבים, גם רפורמים וגם אורתודוכסים? היכן נמצא  כותל 
בתל-אביב? ועוד.
ניתן לשלב: 
ביקור (בתשלום) במוזיאון החדש לטבע על שם שטיינהרדט בו מוצגים אוספי הטבע הלאומיים ו/או 
ביקור (בתשלום) בבניין פורטר הבניין הירוק התקני הראשון בארץ 
ביקור (בתשלם) בספרייה ובאחד האוספים הייחודיים
 


לפרטים נוספים ולהזמנת סיורים לקבוצות צרו קשר או להרשמה לסיורים הפתוחים לקהל הרחב
 
 © כל הזכויות שמורות


קפה 'גן רווה', בצומת הרחובות ביאליק ואלנבי, שנות השלושים המוקדמות
American Colony Photography Department, G. Eric and Edith Matson Photograph Collection, Library of Congress Prints and Photographs Division Washington, D.C., LC-M33- 3133
תגובות הוסף תגובה הוסף תגובה
בניית אתרים
דף הבית טלפון פייסבוק