שרונה המתחדשת

 
מתחם שרונה נפתח לקהל באביב 2014. מיד עם פתיחתה, הפכה שרונה למרכז קניות תוסס ונוצץ ו'הדבר הבא' בעולם הבילוי והאוכל בעיר.

ייחודו של המקום, לכאורה, היה בעסקים המוקמים בתוך מבנים טמפלרים משומרים
, בלב פארק ירוק הפתוח להולכי רגל בלבד, בצל הצונן של העצים הוותיקים והחדשים.

אבל אם תרצו לגלות באמת את שרונה ואת המורשת העשירה שלה אתם מוזמנים להצטרף לסיורים בשרונה בהדרכתי.

 
סיור מודרך בשרונה מגלה כי לא תמיד נראתה שרונה כך, ואת השינויים והתהפוכות במקום אני מלווה כבר כ-20 שנה.

באמצע שנות התשעים הצטרפתי למאבק הציבורי למען שימור המושבה, שהובילה תמר טוכלר מהמועצה לשימור אתרי מורשת בישראל (אז המועצה לשימור אתרים) עם עוד רבים וטובים.


הייתי מראשוני אלו שהדריכו סיורים בשרונה, ומאז שנות התשעים הובלתי אלפי מטיילים במקום. 
באותה עת היה  אפשר לשוטט רק ברחובות ולהביט על המבנים מבחוץ, מאחר ורובם שימשו עדיין כמתקנים צבאיים ומקום מושב לפקידים במשרדי הממשלה. עדיין היה ניתן במסגרת סיור מודרך בשרונה רק ספק לגעת - לא לגעת בהיסטוריה של המקום. 

באמצעות סיורים בשרונה בהדרכתי, פעלתי לסייע
למועצה לשימור אתרים להשפיע על דעת הקהל ולגייסה לתמוך במאבק הציבורי. בנוסף השתתפתי בישיבות של ועדות בניין עיר, בוועדת החינוך של הכנסת ובכנסת ישראל כחלק מהליווי הציבורי של המאבק של המועצה לשימור אתרים.

המאבק הוכתר בהצלחה ובסופו של דבר הרשויות שינו את התכנון והוחלט על שימור 36 מבנים במושבה, אך לא היה די בכך!

עדיין היה צורך לעמוד על המשמר ולדאוג להטמעת ולהצגת המורשת ההיסטורית המוחשית והלא מוחשית של שרונה.


נבחרתי לפתח את מתווה החלק ההיסטורי והשימורי של אתר האינטרנט עבור מנהלת שרונה מטעם אחוזות החוף, וכתבתי בו מספר מאמרים. כתבתי גם את התוכן של ספר השיווק של המבנים ההיסטוריים בשרונה (
בהשתתפות שי פרקש חוקר ומשמר ציורי הקיר) עבור היזמים, שחכרו את מרבית המבנים במתחם. בכתיבה שולבה המורשת ההיסטורית של שרונה כדי שתפרוץ לתודעת היזמים והשוכרים. 

המשכתי בכתיבה גם במדריך שרונה (2014), שיואל אמיר, יזם וערך בדבקות ובאהבה רבה, כתבתי על התפתחות החקלאות המודרנית של הטמפלרים במושבה בפרק: '"כגן עדן קטן היא למראית עין": החקלאות הטמפלרית בשרונה' וכן כתבתי מסלול סיור בשרונה אחד משני מסלולים של סיורים בשרונה שמופיעים במדריך: "בעקבות תכנון, אדריכלות, טכנולוגיה ושימור'.
 

 
גולת הכותרת היתה העבודה כאוצר המשנה במרכז המבקרים בשרונה עבור עיריית תל-אביב, יחד עם האוצרת הראשית ד"ר נירית שלו כליפא.

 

האתגר הגדול בהקמת מרכז המבקרים היה להציג את הסיפור היסטורי רחב ההיקף של שרונה במשך 140 שנה, מהקמתה בשנת 1871 ועד עבודות השימור במאה ה-21, ולהגישו באופן חווייתי ומרחיב דעת, במבנה היסטורי שעבר שימור קפדני - בית מגורים טמפלרי אופייני וקטן מימדים שצפוי היה להכיל מבקרים רבים מאד. הכוונה היתה שמרכז המבקרים יהפוך להיות חלק במגוןן סיורים בשרונה.
 

מרכז המבקרים: שמותיה של שרונה

מרכז המבקרים:
שחזור לשכת נשיא המדינה בקריה
 


הרעיון היה לתת לבית לדבר בעצמו במעין מסע היסטורי בזמן בין התהפוכות שעברו על שרונה באמצעות מעבר מחדר לחזר שמשחזר את רוח התקופה. בד בבד עבדנו על השילוט ההיסטורי של המבנים לשימור, וערכתי את התחקיר ההיסטורי לחיזיון האור-קולי בבית הבד ההיסטורי שעשתה חברת בריז קריאייטיב.

הייתי שותף גם בהכנת המיזם (שלצערי לא מומש) של עיריית תל-אביב וחברת בריז קריאייטיב שהוצע ל'ציוני דרך' - תוכנית המורשת במשרד ראש הממשלה ומטרתו היתה חשיפת והנגשה לציבור המבלים במקום של כמה מסודותיה של שרונה  בתקופת המדינה שבדרך בשלהי שלטון המנדט ובראשית ימי המדינה, ובכך בעצם לשלב את הבילוי במתחם עם סיור בשרונה הכרוך בגילוי עצמאי של ההיסטוריה שלה לציבור המבקרים.

 
אתם מוזמנים להירשם ולחוות סיור בשרונה בהדרכתי, שם נוכל יחד לקלף את הזוהר, ולגלות ולהחיות את הפרשיות (חלקן נעלמות...), הסיפורים הרבים ולהכיר את הדמויות המופלאות מההיסטוריה המרתקת של שרונה, מאז ימי הטמפלרים ועד לפתיחתו מחדש של המתחם.
 
לפרטים נוספים על סיורים בשרונה לקבוצות מאורגנות לחצו על צרו קשר או להרשמה לסיורים הפתוחים לקהל הרחב.


 
 
תגובות הוסף תגובה הוסף תגובה
בניית אתרים
דף הבית טלפון פייסבוק