סיורי אדריכלות, תכנון ושימור

"בניתי עיר לי לבנה" (נ. שמר): בשנת 2003 הוכרזה העיר תל-אביב - יפו על ידי ארגון אונסק"ו כאתר מורשת עולם, תחת הכותרת 'העיר הלבנה', בשל ריבוי המבנים בסגנון הבינלאומי בשטח העיר ההיסטורית ובשל ייחודו של התכנון העירוני של סר פטריק גדס.
הסיורים נערכים בשלושת המתחמים שהוכרזו לשימור בהם מרוכזים מבנים רבים בסגנון הבינלאומי: מתחם רוטשילד, מתחם ביאליק ומתחם כיכר דיזנגוף. 

 

מסגנונות מעוטרים לבתי קובייה לבנים
אדריכלות בשדרות רוטשילד

 
בסיור נספר על התפתחות האדריכלות בתל-אביב, מראשיתה ועד ימינו. נגלה איזה סמל נחקק על בית מבתי אחוזת בית, ונבחן מה היו בתי החלומות ועבור מי נבנו, וממה הושפעו. נגלה במה קושטו הבתים בשנות העשרים, ונעמוד על מאפייניו של הסגנון הבינלאומי בשנות השלושים, שאדריכליו יצרו לו מאפיינים מקומיים. נראה את הבית הראשון בארץ על עמודים  ומה היתה משמעות המושג 'עמודי הבימה'.
 

תל-אביב ברלין
בעקבות האדריכלות של יוסף ברלין בתל-אביב


האדריכל יוסף ברלין שעלה לארץ והשתקע בתל-אביב בשנת 1919  פיתח סגנון ייחודי המאפיין אותו ובולט בחזותה של תל-אביב. בסיור בשדרות רוטשילד ובסביבותיה המלווה בצילומים היסטוריים של המבנים, נעקוב אחר קורות חייו ואחרי התפתחות האדריכלות שלו מהסגנון האקלקטי ועד הסגנון הבינלאומי. נגלה מה עשה עם לבני הסיליקיט המפורסמים, מה הסמליות באדריכלות בית הכנסת שתכנון, ומה כל זה קשור למשולשים. הסיור יסתיים בביקור במאז"ה 9.
 

כיכרות העיר הלבנה
אדריכלות סביב כיכר ביאליק וכיכר דיזנגוף


מתחם ביאליק מהווה מוזיאון פתוח לסגנונות האדריכלות בעיר העברית הראשונה כמעט מראשיתה. 90 שנה חלפו מאז שהמשורר הלאומי בנה את ארמונו המפואר ברחוב שנקרא על שמו, בניין שבעיצוב הפנים ובתכנון משקף את רוח החיפוש אחר סגנון לאומי חדש לחברה עברית מתחדשת. נבחן את הסגנון הבינלאומי בבתים מסביב לכיכר דיזנגוף, ותאר את גלגולי תכנונה כולל תוכנית בלתי מתקבלת על הדעת להקים במרכזה חניון... בשנת 1934... ונגלה מה למלון ולקולנוע...
בסיור ניתן לשלב ביקור באתרים:
בית ביאליק (בתשלום), בית העיר בבית העירייה הישן (בתשלום), מוזיאון הבאוהאוס (ללא תשלום) 

 

סקוטי בעיר עברית
בעקבות תוכנית גדס בתל-אביב

סיור  הבוחן את חזונו הייחודי של סר פטריק גדס מאמצע שנות העשרים לתל-אביב, ואת מה שנותר במרחב העירוני מתוכניתו.
 נסייר בעקבות הגן הבוטני שהציע, חגורת השדרות הירוקות שהטביעו את חותמן על העיר עד היום, הכיכר החדשה שתכנן בצורת משושה, שבילי שושנים להולכי רגל, חצרות עם עצי פרי, וגינות ציבוריות בלב מתחמי מגורים, ובראשם האקרופוליס התרבותי של העיר העברית הראשונה.

 

בעקבות הגמל המעופף
אדריכלות, תכנון ושימור בחצי האי הירקוני

בחצי האי בו נפגשים הים והירקון, שהיה פעם נהר, התגשם בשנות השלושים החזון של תל-אביב כעיר קוסמופוליטית. נעמוד על התכנון של המתחם, על האדריכלות של מבני התערוכה, נספר על יצירות אמנות- החוצות ששולבו בו, ונראה כיצד נקשרו יחד אידיאולוגיה ציונית ואדריכלות עברית. עוד נעמוד על המאבק לשימור המתחם ועל תוצאותיו הנוכחיות.
 

לפרטים נוספים ולהזמנת סיורים לקבוצות צרו קשר או להרשמה לסיורים הפתוחים לקהל הרחב
 © כל הזכויות שמורות

כיכר דיזנגוף, המחצית השניה של שנות השלושים
  American Colony Photography Department, G. Eric and Edith Matson Photograph Collection, Library of Congress Prints and Photographs Division Washington, D.C., LC-M32- 7734
 
תגובות הוסף תגובה הוסף תגובה
בניית אתרים
דף הבית טלפון פייסבוק