סיורים בעקבות עדות, דתות וסוגיות חברתיות

המקף בשם העיר: סיורים החושפים את הפערים, השסעים והשאלות הלא פשוטות שצפות: בין ערבים ליהודים, בין קתולים, קופטים ואורותודוכסים, בין מהגרי עבודה ומבקשי מקלט לוותיקים, בין בורגנים לפועלים, בין דתיים לחילוניים ובין תל-אביב לירושלים.
 
העיר כפסיפס אנושי מגוון...

"חלון לים התיכון" 
בעקבות הנצרות בשכונת עג'מי

 
נסייר ברחובות שכונת עג'מי, על שם הקדוש המוסלמי, המשנה את פניה בשנים האחרונות. השכונה ורחוב יפת הפכו בסוף המאה התשע-עשרה למרכז לכנסיות ולמוסדות החינוך ובתי החולים של הזרמים השונים בנצרות, שבהם השתקפה והשתלבה ההיסטוריה של הנצרות ושל יפו. בסיור נספר את סיפורם של כנסית סנט ג'ורג', כנסיית סן אנתוני, המתחם הקופטי, בית החולים הצרפתי, הבית הסקוטי, הכנסייה המרונית והכנסייה היוונית קתולית.
(הכניסה אפשרית רק לחלק מן הכנסיות ואיננה מובטחת, אך ניתן לראותן גם מבחוץ).

 


עג'מי: חיים בסרט?!
שכונת עג'מי בעקבות הסרט שהיה מועמד לפרס האוסקר


 נגלה את צפונותיה של שכונת עג'מי הציורית  אשר נתנה את שמה לסרט , בה חיים יחד היום (וגם בעבר) יהודים, מוסלמים ונוצרים.
נספר את סיפורה של השכונה מאז הקמתה בסוף התקופה העות'מאנית, ודעיכתה במלחמת העצמאות ולאחר הקמת המדינה, עד הפיכתה מחצר אחורית של העיר ליעד נדל"ני יקר ומבוקש בשנים האחרונות.
נשוטט בסמטאות השכונה בין כנסיות, בתים ישנים וציוריים, בתים חדשים
המשקיפים אל הים הכחול, הגן החדש במדרון יפו. נבקר בכמה מהאתרים בהם צולם הסרט ונגלה את פניה המורכבים של המציאות החברתית בעג'מי, כפי שהיא משתקפת בסרט, ואולי גם נמצא בה מעט תקווה...


 

תל-אביב של מעלה
הצביון היהודי של תל-אביב


על אף הדימוי החילוני המקובל כיום של תל-אביב שמרו בה על קדושת השבת בראשיתה, אך כבר בשנות העשרים והשלושים החלו בה המאבקים הראשונים בין חילוניים לדתיים, עליהם נספר בסיור.
מה הקשר בין הגימנסיה לכובע? ומדוע הסיר בית כנסת את כובעו בפני הברון רוטשילד? מה חשב הרב קוק על הגימנסיה הרצליה?
מה הקשר בין חורבן המקדש וירושלים להקמת תל-אביב ולבניינה? מה היו אירועי 'עונג שבת' ומי יזם אותם ומדוע? כיצד עוצבו בתי הכנסת בעיר העברית ומה היו הסמלים שנקבעו בהם? ועוד.

ניתן לשלב בסיור ביקור בבית הכנסת הגדול, ו/או ביקור ב בית הכנסת 'אוהל מועד'.

 

עיר לבנה - עיר שחורה
מדינה אחרת בתחנה הישנה

 
אתרים וסיפורים מעניינים מסתתרים בסביבת התחנה המרכזית הישנה – החצר האחורית של תל-אביב.
נשוב אל ימי הזוהר של הבורגנים ברמת השרון (אבל בתל-אביב) בין בתי פאר ו'החומה הסינית' ונתאר את דעיכתה ואת התחדשותה העירונית. נספר כיצד חושמלה תל-אביב ו
על בית הדר במקום בו היו פעם פרדסים, ונגלה היכן מתחבאת בתל-אביב תחנת רכבת ללא פסים.
נדון במציאות בת זמננו בשכונת נווה-שאנן, שבליבה תחנה מרכזית, תוך חשיפה למציאות חייהם של הוותיקים, מהגרי העבודה והקהילות האריתריאית והסודאנית.

ניתן לתאם מפגש עם מסיל"ה ארגון הסיוע העירוני למהגרי העבודה או מפגש עם אנשי ארגון א.ס.ף. (בתשלום)

ניתן לשלב בסיור צפייה בהצגה בתיאטרון קרוב של השחקן הוותיק ניקו ניתאי (לקבוצה ניתן לתאם גם הצגה מיוחדת לקבוצה)

 

"שלום לך תל-אביב, שילכו בנייך להתיישבות" (ד' בן-גוריון?)
בעקבות הפועלים ותנועת העבודה בשדרות בן-גוריון


כך נפרד כנראה בן-גוריון מתל-אביב כשעזב לשדה בוקר בשנת 1953. על רקע המתח בין העיר להתיישבות העובדת בהיסטוריה הציונית נספר על הפועלים, (אבל לא רק...) בשדרות החוצות את העיר.
נפתח בסיפור רצח ארלוזורוב המנהיג שצפו לו גדולות, נספר על שכונת מחלול של הפועלים העניים ופליטי יפו, ונמשיך אל בית בן-גוריון בשכונת הפועלים א', ונספר על יחסו המורכב לעיר תל-אביב בה קבע את ביתו.
נגלה חצר של קיבוץ בלב העיר  ומולם נספר על משק חקלאי נשי משגשג של חנה צ'יזיק האישה מלאת החזון. נשחזר את ימי גן הדסה ובריכת השחייה (בה התחרו ושחו גם אנשי 'הפועל') וגן החיות בשדרה. נסיים בין ימין ושמאל, בהיסטוריה של הכיכר בה נרצח ראש הממשלה יצחק רבין.


ניתן לשלב ביקור בבית בן-גוריון (ללא תשלום).
 
לפרטים נוספים ולהזמנת סיורים לקבוצות צרו קשר או להרשמה לסיורים הפתוחים לקהל הרחב
© כל הזכויות שמורות

שכונת עג'מי ראשית המאה ה-20 (?)
American Colony Photography Department, G. Eric and Edith Matson Photograph Collection, Library of Congress Prints and Photographs Division Washington, D.C., LC-DIG-matpc-06253
תגובות הוסף תגובה הוסף תגובה
בניית אתרים
דף הבית טלפון פייסבוק